Roladki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki oczyścić i zasypać cukrem, postawić na małym palniku i bez mieszania podgrzać do momentu, aż puszczą spora ilość soku, następnie sok zlać, a truskawki postawić ponownie na palniku i smażyć kilka minut do momentu, aż zmienią kolor i troszkę się rozgotują na koniec dodać do nich sok cytrynowy.
Ser dokładnie ugnieść widelcem lub zmiksować, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać masło, ser i żółtka, szybko zagnieść ciasto.Ciasto bez chłodzenia rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm, następnie pociąć na niewielkie prostokąty
i posmarować przestudzonymi truskawkami,
2.następnie zwinąć małe roladki i ułożyć je miejscem łączenia ciasta do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piec około 30 minut w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze