Roladki z truskawkami

0 (0 ocen)

Szybkie i bardzo smaczne ciasteczka które można zrobić z dowolnym dżemem lub marmoladą.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    10 dag zimnego masła
    20 dag białego sera
    1/4 szklanki cukru
    2 żółtka jajek
    dodatkowo;
    50 dag truskawek
    1 szklanka cukru
    1/2 łyżeczki soku z cytryny

Roladki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rjt5e9 1. Truskawki oczyścić i zasypać cukrem, postawić na małym palniku i bez mieszania podgrzać do momentu, aż puszczą spora ilość soku, następnie sok zlać, a truskawki postawić ponownie na palniku i smażyć kilka minut do momentu, aż zmienią kolor i troszkę się rozgotują na koniec dodać do nich sok cytrynowy.

    Ser dokładnie ugnieść widelcem lub zmiksować, mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać masło, ser i żółtka, szybko zagnieść ciasto.Ciasto bez chłodzenia rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 1/2 cm, następnie pociąć na niewielkie prostokąty
    i posmarować przestudzonymi truskawkami,
  • image-1ue6oee 2. następnie zwinąć małe roladki i ułożyć je miejscem łączenia ciasta do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Piec około 30 minut w temp. 180st po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy