roladki zbójnickie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zaciekawił mnie farsz cebulowo-żółtkowy, bardzo :), zrobiłam i pyycha !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 płaty wołowiny zrazowej na rolady
    150 gram boczku wędzonego
    2 małe lub 1 duża cebula
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    musztarda
    1 żółtko z dużego jaja
    2 kopiaste łyżeczki bułki tartej
    sól, pieprz
    woda + 0,5 łyżeczki vegety
    parę kawałków świezych lub suszonych leśnych grzybków do wywaru

Roladki zbójnickie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cebula farsz 1. Cebule pokroić w kosteczkę, przesmażyć na niewielkiej ilości oleju tylko do zeszklenia, odcedzić z tłuszczu, schłodzić. Wymieszać z żółtkiem i bułką tartą.
  • rolada 2. Płaty umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą, położyć na nie plastry boczku, a następnie farsz cebulowy, zawinąć ściśle i związać sznureczkiem bawełnianym.
  • 3. Włożyć do gotującego się wrzątku z vegetą, tak, by bulion przykrywał lekko rolady i dusić do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając wodę. Moje rolady były spore, więc trwało to około 1 godziny i 30 minut. Do bulionu dorzuciłam parę kawałków kapeluszy prawdziwków.

    Danie podałam z kluskami śląskimi i mocno chrzanowym Colesławem.

Porady

Danie podałam z kluskami śląskimi i mocno chrzanowym Colesławem. w tańszej wersji roladki można z powodzeniem przyrządzić z płatów szynki wieprzowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy