Roladki zbójnickie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule pokroić w kosteczkę, przesmażyć na niewielkiej ilości oleju tylko do zeszklenia, odcedzić z tłuszczu, schłodzić. Wymieszać z żółtkiem i bułką tartą.
2.Płaty umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym, rozbić cienko, oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą, położyć na nie plastry boczku, a następnie farsz cebulowy, zawinąć ściśle i związać sznureczkiem bawełnianym.
3.Włożyć do gotującego się wrzątku z vegetą, tak, by bulion przykrywał lekko rolady i dusić do miękkości, pod przykryciem, uzupełniając wodę. Moje rolady były spore, więc trwało to około 1 godziny i 30 minut. Do bulionu dorzuciłam parę kawałków kapeluszy prawdziwków.
Danie podałam z kluskami śląskimi i mocno chrzanowym Colesławem.
Porady
Danie podałam z kluskami śląskimi i mocno chrzanowym Colesławem.
w tańszej wersji roladki można z powodzeniem przyrządzić z płatów szynki wieprzowej
Komentarze