Zbójnickie pulpety

0 (0 ocen)

pyszny obiadek...........

Składniki:

  • NA PULPETY
    500g mięsa wieprzowego
    2 cebule
    100g bułki tartej
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    1/4 szklanki wody
    2 jajka
    oliwa do smażenia
    NA SOS
    500g papryki świeżej
    2 duże cebule
    300g pieczarek
    natka pietruszki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu
    przyprawa w płynie maggi
    sól
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    2 sosy bolońskie Winiary
    1 słoiczek koncentratu np. Łowicz ( 200g )
    2 łyżeczki ziołowych ziarenek smaku
    oliwa

Zbójnickie pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i usmażyć na oliwie. Paprykę, pieczarki i cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, koncentrat i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • 2. Wszystko zalać wodą, dodać natkę, pozostałe przyprawy i zagotować. W 1 szklance wody rozrobić sosy i dodać je do garnka. Gotować na małym ogniu około 5-10 minut. Wrzucić do sosu pulpety i ponownie zagotować.

Porady

Podawać z makaronem lub ryżem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy