Rolowany boczek

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Lubicie domowe wyroby, ja bardzo - podaje przepis na pyszną roladę z boczku :).

  • 10 godz.

Składniki:

  • boczek surowy płat szeroki prostokątny, ok. 2 kg
    czosnek, 6-8 ząbków
    majeranek, 3 łyżki
    tymianek, 1 łyżeczka
    przyprawa staropolska do mięs, 1 łyżeczka
    słodka papryka, 1 łyżeczka
    papryka ostra, 1/2 łyżeczki
    sól, 1 łyżka
    liście laurowe, 2 tylko na wierzch
    ziarno jałowca, 4 szt. rozgniecione
    pieprz mielony, 1 łyżeczka
    Cząber, 1 łyżeczka
    olej, oliwa
    dratwa

Rolowany boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe zioła i przyprawy.Wszystko razem mieszamy i zalewamy olejem bądź oliwą do uzyskania gęstej masy.
  • 2. Boczek delikatnie nacinam rozsmarowuję masę na boczku, zwijam ciasno w roladę i związuję dratwą, wkładam pod sznurek dwa liście laurowe zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 12 h. Po tym czasie pieczemy w 180 stopniach ok. 60 min. na blaszce w folii.
  • 3. Rodzaj przypraw można zmieniać według upodobań. Można po 60 min. zdjąć folie i podpiec jeszcze 15 minut by się zarumienił.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy