Rosół po Maltańsku

0 (0 ocen)

polecam...

Składniki:

  • · wody 2 L
    · kurczaka 1 kg
    · cebuli 2-3 szt
    · masła 1 łyżka
    · natka pietruszki
    · sól
    · curry
    · pieprz biały
    · imbir
    · ryż 1/3 szkl

Rosół po maltańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, zalać zimna wodą, posolić i ugotować ma małym ogniu pod przykryciem. Cebule obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć. Większą część cebuli dodać do kurczaka pod koniec gotowania. Pozostałą cebulę wymieszać z opłukanym ryżem i przyprawami, chwilę poddusić, ciągle mieszając. Potem zalać szklanka rosołu, przykryć. Naczynie z ryżem wstawić do większego naczynia z wrzącą woda i gotować na parze, aż ryz będzie miękki. Kurczaka wyjąć z rosołu, pokrajać na porcje, włożyć ponownie do rosołu razem z ryżem, podgrzać, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Truskawki po maltańsku