Rosół z kury

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Dobry zwłaszcza na przeziębienie .

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Pół kury,
    marchewka, 2-3
    pietruszka korzeń, 1
    pietruszka zielona, pęczek
    cebula, 1
    seler korzeń, pół
    pora, biała część
    ziele angielskie 2 szt
    liść laurowy, 2 szt
    sól, przyprawa uniwersalna do smaku,
    łyżeczka cukru,
    pieprz biały szczypta

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurę wkładamy do garnka z dodatkiem odrobiny soli najpierw ją należy obgotować z 15 minut potem odlewamy szumowiny . Zalewamy znowu woda dodajemy marchew cebule opalona nad gazem która nada klarowności rosołowi . Resztę warzyw myje i dodaje do rosołu . Teraz dodaje ziele angielskie liść laurowy i natkę pietruszki . Rosół z kury gotujemy koło 2 godzin na małym ogniu . po dwóch godzinach doprawiamy przyprawa uniwersalna dodajemy czosnek i jeszcze gotujemy z pół godziny i gotowe .

Komentarze

Podobne przepisy