Różano-truskawkowe pierogi

0 (0 ocen)

Już same pierogi z truskawkami smakują pysznie, a jeśli dodamy do nich odrobinę aromatycznej róży otrzymujemy wspaniałe połączenie!!!W sezonie truskawkowym tego dania nie może u mnie zabraknąć:) POLECAM!!!

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej ,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 jajko,
    - ok ¾-1 szklanka ciepłej wody,
    - 2 łyżki oleju
    - Szczypta soli

    Nadzienie:
    • świeże truskawki,
    • około 3 łyżki zmiksowanych z cukrem płatków róży
    Dodatkowo:
    • śmietan do podania,
    • cukier do posypania

Różano-truskawkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną, sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy wodę.
  • gotowe ciasto 2. . Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza (około 5 minut).
  • wycinanie kół 3. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 3 mm. Od szklanki wycinamy koła.
  • nakładanie nadzienia 4. Na każdym kole nakładamy ok 1/5-1/4 łyżeczki róży. Truskawki kroimy w mniejsze części i wykładamy na różę.
  • sklejone pierogi 5. Po nałożeniu nadzienia sklejamy dokładnie pierogi.
    Gotowe gotujemy około 4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię (w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu).
    Ugotowane porcjujemy na talerze. Ciepłe polewamy śmietaną, która fajnie się rozpłynie. Całość posypujemy do smaku cukrem. Podajemy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy