Truskawkowe pierogi

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu,no chyba że mamy liczną rodzinkę ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag truskawek
    ok. 3 łyżki cukru

    Ciasto:
    800 dag mąki
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    3 jajka

Truskawkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli są duże, przekrawamy na połówki. Obsypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie należy je odsączyć






  • 2. Mąkę przesiewamy. Wlewamy olej i 100 ml ciepłej wody. Wbijamy jaj ka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
  • image-0mauc3x 3. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka szklanką. Na środek kładziemy truskawki i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia.
  • image-27f1c5c 4. Na koniec wyjmujemy na talerze,polewamy roztopioną margaryną,posypujemy cukrem( u mnie brązowy) i polewamy śmietaną .
    Smacznego :)

Porady

Pierogi można po ugotowaniu obsmażyć i zamiast polewać śmietaną,można udekorować bitą śmietaną,polecam własnej roboty :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy