Truskawkowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Jeśli są duże, przekrawamy na połówki. Obsypujemy cukrem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie należy je odsączyć
2.Mąkę przesiewamy. Wlewamy olej i 100 ml ciepłej wody. Wbijamy jaj ka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółka szklanką. Na środek kładziemy truskawki i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia.
4.Na koniec wyjmujemy na talerze,polewamy roztopioną margaryną,posypujemy cukrem( u mnie brązowy) i polewamy śmietaną .
Smacznego :)
Porady
Pierogi można po ugotowaniu obsmażyć i zamiast polewać śmietaną,można udekorować bitą śmietaną,polecam własnej roboty :)
Komentarze