róże ziemniaczano-serowe

0 (0 ocen)

Elegancki dodatek do dania głównego lub jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 5 - 6 młodych ziemniaków średniej wielkości
    100 g startego parmezanu
    sól morska
    papryka wędzona
    3 łyżki oleju

    świeża bazylia do ozdoby

    porcja na około 12-15 różyczek

Róże ziemniaczano-serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy. Kroimy na cienkie plasterki. Przyprawiamy solą, papryką i olejem. Delikatnie mieszamy.
  • 2. Dno silikonowych foremek na muffiny wysypujemy parmezanem.
  • 3. Plasterki ziemniaków układamy w foremkach tak by wyglądem przypominały róże. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180-190 stopni C do momentu, aż ziemniaki nabiorą ładnego złotobrązowego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy