Rozgrzewająca zupa serowo-porowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i rozgrzewająca zupa porowo-serowa o aksamitnej konsystencji

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 bioderka z kurczaka
    - mieszanka warzywna
    - marchew
    - 2 pory
    - 6-8 ziemniaków
    - 2 serki topione ziołowe (Hochland dałam)
    - liść laurowy
    - 4 ziela angielskie
    - pieprz czarny mielony, sól, łyżeczka cukru, papryka słodka

Rozgrzewająca zupa serowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę i wrzucić bioderka, jak zrobi się szum zebrać i dodać: mieszankę warzywną (potarkowana marchew, seler, pietruszka i por), ziele angielskie i liść laurowy, marchew w pół plasterki i ziemniaki w większą kostkę. Dodać sól i pieprz.
    Por pokroić w większe kawałki i przesmażyć na masełku z łyżeczką cukru i soli.
    Serki przełożyć do miseczki, wlać trochę gorącego bulionu i dobrze rozpuścić. Jak zostaną grudki serka to użyć blendera.
    Jak warzywa zaczną mięknąć dodać podsmażony por.
    Pod koniec wlać rozpuszczone serki i doprawić. Zupa powinna być lekko pikantna.

Komentarze

Podobne przepisy