Zupa serowo-porowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wymyślona na poczekaniu zupa, ze składników jakie znalazłam w lodówce.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duży por
    marchewka
    pietruszka
    2 łyżki masła
    1 serek topiony z szynką
    4 liście laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    pół piersi z kurczaka
    woreczek ryżu
    sól
    pieprz
    kurkuma
    przyprawa do kurczaka
    natka pietruszki
    starty ser żółty

Zupa serowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić pokrojonego drobno pora, dodać marchewkę i pietruszkę, podsmażyć. Zalać ok. 3 litrami wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, dodać serek topiony, mieszać aż się rozpuści. Całość zmiksować blenderem.
    Pierś kurczaka drobno pokroić, doprawić przyprawą do kurczaka i obsmażyć. Dołożyć do zupy. Doprawić kurkumą, solą i pieprzem. Dodać ugotowany ryż, chwilę zagotować. Posypać natką pietruszki i startym żółtym serem.

Komentarze

Podobne przepisy