Rozkoszne tarteletki

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne, mocno czekoladowe, tarteletki z truskawkami...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - czekoladowe herbatniki: 20 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - jajka cale: 2 sztuki
    - śmietana 30 procentowa: 300 mililitrów
    - gorzka czekolada: 20 dekagramów
    - cukier puder: 4 łyżki
    - woda: 8 łyżek
    - truskawki świeże: 19 dekagramów
    - kropelki czekoladowe: 2 łyżki

Rozkoszne tarteletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • spód z herbatników 1. Ciastka wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy je do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód i boki 4 foremek do tarteletek. Wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
  • 2. 250 ml śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, wkładamy do lodówki. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z wodą, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
  • mus czekoladowy 3. Jajka dokładnie miksujemy i powoli wlewamy do gorącej czekolady, którą cały czas miksujemy, aby jajko się nam nie ścięło. Czekoladę studzimy i ciągle mieszając powoli wlewamy do ubitej śmietany. Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do foremek na tarteletki. Zostawiamy w lodówce na całą noc.
  • Tarteletki 4. Tarteletki przybieramy umytymi i osuszonymi truskawkami oraz kropelkami czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy