Rozkoszne tarteletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuszczamy i gdy lekko przestygnie, dodajemy je do herbatników. Dokładnie mieszamy i powstałą masą wylepiamy spód i boki 4 foremek do tarteletek. Wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.
2.250 ml śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, wkładamy do lodówki. Pozostałą śmietanę zagotowujemy z wodą, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
3.Jajka dokładnie miksujemy i powoli wlewamy do gorącej czekolady, którą cały czas miksujemy, aby jajko się nam nie ścięło. Czekoladę studzimy i ciągle mieszając powoli wlewamy do ubitej śmietany. Mus wkładamy do lodówki, a gdy zacznie zastygać, przekładamy go do foremek na tarteletki. Zostawiamy w lodówce na całą noc.
4.Tarteletki przybieramy umytymi i osuszonymi truskawkami oraz kropelkami czekolady.
Komentarze