SKŁADNIKI:
300g mąki pszennej
2 jajka
120g masła w temperaturze pokojowej
100ml kefiru
150g cukru
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g płatków migdałowych
ciasteczka typu markizy
KREM MAŚLANY:
150g masła w temperaturze pokojowej
200g serka śmietankowego (użyłam z biedronki z firmy delikate do kanapek)
5 łyżek cukru pudru
szczypta barwnika różowego
Różowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem i następnie dodajemy po jednym jajku. Wlewamy kefir i cały czas miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy razem z płatkami migdałowymi. Wszystko mieszamy już szpatułką do połączenia się składników.
Na dno każdej papilotki kładziemy ciasteczko i zalewamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy w środku już są upieczone
Krem:Masło ucieramy razem z serkiem. Na sam koniec wsypujemy cukier puder,barwnik i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na wierzch każdej babeczki. Udekorowałam różowym cukrem i płatkami migdałowymi.
Komentarze