Różowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykłe babeczki,które zachwycą każdego

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    300g mąki pszennej
    2 jajka
    120g masła w temperaturze pokojowej
    100ml kefiru
    150g cukru
    ekstrakt waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g płatków migdałowych
    ciasteczka typu markizy

    KREM MAŚLANY:
    150g masła w temperaturze pokojowej
    200g serka śmietankowego (użyłam z biedronki z firmy delikate do kanapek)
    5 łyżek cukru pudru
    szczypta barwnika różowego

Różowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem i następnie dodajemy po jednym jajku. Wlewamy kefir i cały czas miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy razem z płatkami migdałowymi. Wszystko mieszamy już szpatułką do połączenia się składników.
    Na dno każdej papilotki kładziemy ciasteczko i zalewamy ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.20-25 minut. Sprawdzajcie patyczkiem czy w środku już są upieczone
    Krem:Masło ucieramy razem z serkiem. Na sam koniec wsypujemy cukier puder,barwnik i jeszcze raz dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na wierzch każdej babeczki. Udekorowałam różowym cukrem i płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy