Różowe kopytka z boczkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ich przygotowanie zajmuje kilka chwil, a efekt końcowy jest znakomity. 

  • 45 min

Składniki:

  • 600g ziemniaków,
    1 średni burak ćwikłowy,
    1 i 1/3 szklanki mąki,
    1 jajko,
    200g boczku surowego,
    sól.

Różowe kopytka z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka gotujemy do miękkości we wodzie. Obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę.
  • 2. Ziemniaki oraz startego buraka przekładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę oraz jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które następnie kroimy na ukos. Kopytka wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i wykładamy na talerz.
  • 3. Boczek kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na rumiano. Boczkiem okraszamy kopytka na talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy