różowe pierogi z farszem paprykowo-cebulowym

0 (0 ocen)

  • Średni

różowe pierogi, dlaczego nie

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 200 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - mały burak: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - twaróg: 100 gramów
    - szczypior: 0.5 pęczka
    - sok z cytyryny: 2 łyżki
    - suche drożdże: 0.5 łyżeczki
    - olej: 1 łyżka
    - sól, pieprz, kurkuma: 1 szczypta

Różowe pierogi z farszem paprykowo-cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. buraka obrać, zetrzeć na tarce
    z mąki, śmietany, buraka, drożdży i szczypty soli zagnieć ciasto,
    odstawić na około 30 minut,
  • 2. cebulę obrać, z papryki wyciąć gniazdo nasienne, umyć warzywa i pokroić w kostkę,
    cebulę zrumienić na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić,
    przyprawić solą, pieprzem i kurkumą, ostudzić,
    twaróg zmiksować ze smażonymi warzywami, szczypiorem i sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem,
  • 3. ciasto rozwałkować, wycinać koła, układać na każdym porcje masy i sklejać pierogi,
    piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy