Ruloniki orzechowe z marmoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Chrupiące i bardzo kruche ciasteczka orzechowe. Piekę je dla męża, który uwielbia słodycze. Znikają zaraz po upieczeniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki maki
    1 kostka margaryny Kasia
    ½ szklanki piwa
    1 płaska łyżeczka soli
    1 szklanka mielonych orzechów laskowych
    Cukier puder do posypania
    Tłuszcz do blach do pieczenia
    500 gram twardej marmolady wieloowocowej

Ruloniki orzechowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę, orzechy, margarynę przełożyć na stolnicę, nożem posiekać składniki. Następnie dodać piwo i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić kilka minut w lodówce.
    Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na stolnicy(podsypać mąką, bo ciasto jest tłuste) na cienki prostokąt. Podzielić go na pół i na każdej części rozsmarować marmoladę. Zwinąć w rulon, pociąć nożem na około 7 cm kawałki. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. W identyczny sposób postąpić z pozostałym ciastem. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Porady

1.W środek można dodatkowo włożyć kawałek gruszki lub jabłka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy