Ruloniki orzechowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę, orzechy, margarynę przełożyć na stolnicę, nożem posiekać składniki. Następnie dodać piwo i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić kilka minut w lodówce.
Podzielić ciasto na 4 części. Każdą rozwałkować na stolnicy(podsypać mąką, bo ciasto jest tłuste) na cienki prostokąt. Podzielić go na pół i na każdej części rozsmarować marmoladę. Zwinąć w rulon, pociąć nożem na około 7 cm kawałki. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze, piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. W identyczny sposób postąpić z pozostałym ciastem. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Porady
1.W środek można dodatkowo włożyć kawałek gruszki lub jabłka.
Komentarze