Ruskie krokieciki w waflu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kolejna propozycja podania naszego ulubionego farszu, tym razem jako przepyszne krokieciki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • FARSZ:

    25 dag ziemniaków
    20 dag białego sera
    cebula
    5 dag słoniny
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    2 wafle
    jajko
    bułka tarta
    olej

Ruskie krokieciki w waflu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce
  • 2. Słoninę pokroić w kosteczkę, usmażyć, dodać obraną i pokrojoną cebulkę. Zeszklić.
  • 3. Zmielony ser wymieszać z ziemniakami i cebulką tak aby farsz był zwięzły, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Wafle położyć na czystej namoczonej ścierce, posmarować farszem. Zostawić na chwilę, by wafel nawilgł i mógł się dobrze zawinąć.
  • 5. Zwinąć wafle w rolady, owinąć folią spożywczą i schłodzić.
  • 6. Schłodzone pokroić w nie za cienkie krążki.
  • 7. Panierować w jajku i bułce tartej.
  • 8. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • 9. Podawać gorące z keczupem.

Komentarze

Podobne przepisy