Ryba w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morszczuka pokroić w mniejsze kawałki, natrzeć solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na ok. 2 godziny.
Z piwa i mąki zmiksować ciasto, dodać żółtko i sól. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Odstawić na ok. pół godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek ryby maczać w cieście piwnym i smażyć na patelni na złoty kolor.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora i szczypiorek drobno pokroić. Warzywa wymieszać z majonezem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Skropić sokiem z cytryny.
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Porady
Rybę podać z ryżem, surówką oraz cytryną dla smaku.
Komentarze