Ryba zapiekana z ziemniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-7 średnich ziemniaków
    700 g filetów rybnych (dałam pangę)
    2 garście świeżego szpinaku
    1 duża cebula
    1 puszka pomidorów
    2 łyżki śmietany (dałam 18%)
    1/2 szklanki wody
    sól
    pieprz
    papryka ostra

Ryba zapiekana z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
    Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie.
    W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku.
    Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić w ósemki i powkładać pomiędzy rzędy. Na koniec oprószyć całość solą.
    Pomidory z puszki zmiksować wraz ze śmietaną i wodą. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i wlać na zapiekankę.
    Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ziemniaki będą miękkie.

Komentarze

Podobne przepisy