Ryba ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zapiekana ryba ze szpinakiem oraz mozzarellą jest lekkim i pożywnym daniem. Najlepiej podawać ją z dodatkiem ryżu. Jeśli mamy mrożone filety rybne, musimy je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki i odstawić na kilka godzin aby całkowicie się rozmroziły

  • 40 min

Składniki:

  • 5 filetów rybnych (ok. 700 g) np. dorsza lub łososia
    300 g mrożonego szpinaku w liściach
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oleju lub oliwy
    100 g twardej mozzarelli do zapiekania
    sól, pieprz

Ryba ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć na nią cebulę oraz czosnek, smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty.
  • 2. Następnie na patelnię dodać szpinak, dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż szpinak się rozmrozi. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
  • 3. Rybę posypać solą i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron.
    Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć w nim rybę. Na każdy filet ułożyć równomiernie szpinak.
  • 4. Mozzarellę pokroić na 5 plastrów, położyć na po jednym plastrze na wierzchu każdej ryby.
  • 5. Wstawić rybę do piekarnik nagrzanego do 180oC i piec przez około 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy