Zapiekana ryba ze szpinakiem oraz mozzarellą jest lekkim i pożywnym daniem. Najlepiej podawać ją z dodatkiem ryżu. Jeśli mamy mrożone filety rybne, musimy je wyciągnąć wcześniej z zamrażarki i odstawić na kilka godzin aby całkowicie się rozmroziły
40 min
Składniki:
5 filetów rybnych (ok. 700 g) np. dorsza lub łososia
300 g mrożonego szpinaku w liściach
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy
100 g twardej mozzarelli do zapiekania
sól, pieprz
Ryba ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, przełożyć na nią cebulę oraz czosnek, smażyć na małym ogniu przez około 3 minuty.
2.Następnie na patelnię dodać szpinak, dusić pod przykryciem przez około 10-15 minut, aż szpinak się rozmrozi. Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.
3.Rybę posypać solą i świeżo mielonym pieprzem z obydwu stron.
Naczynie żaroodporne posmarować 1 łyżką oleju, ułożyć w nim rybę. Na każdy filet ułożyć równomiernie szpinak.
4.Mozzarellę pokroić na 5 plastrów, położyć na po jednym plastrze na wierzchu każdej ryby.
5.Wstawić rybę do piekarnik nagrzanego do 180oC i piec przez około 20-25 minut.
Komentarze