Ryż na mleku z rabarbarem i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Ryż na mleku z rabarbarem i pistacjami

  • 15 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • - 1/2 szklanki białego ryżu,
    - 1 i 1/2 szklanki wody,
    - 1 szklanka mleka,
    - 2 łyżki cukru (do smaku np. cukru z kwiatów bzu),
    - 1 łyżeczka masła,
    - szczyptę soli.

Ryż na mleku z rabarbarem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalewamy wodą, solimy gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy szklankę mleka i dalej gotujemy ryż do miękkości. Na koniec dodajemy cukier (do smaku) i masło. Rabarbar obieramy z pierwszej warstwy, kroimy w grubsze plasterki/kostkę. Zalewamy odrobiną wody (do przykrycia). Dusimy chwilę do miękkości, dodajemy cukier do smaku. Podajemy na ryż, posypujemy pokruszonymi pistacjami i przyozdabiamy kwiatami bzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy