Ryż z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryż z truskawkami,jabłkami i sosem malinowym,oprószony czekoladą.Pyszny deser o niebywale kuszącym zapachu lata.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (biały): 100 gramów
    - truskawki: 4 sztuki
    - jabłko (słodko-winne lub słodkie): 1 sztuka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier waniliowy (opakowanie): 16 gramów
    - wiórki kokosowe: 4 łyżki
    - konfitura malinowa: 4 łyżki
    - płatki czekoladowe: 2 łyżki

Ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać 500 ml wody,wsypać wórki kokosowe,cukier waniliowy,sól,gotować 15 minut.Zdjąć z ognia,pozostawić pod przykryciem 5 minut,osączyć.
  • 2. Jabłka umyć,obrać,wydrążyć gniazda nasienne,pokroić w słupki.Truskawki umyć,pokroić w plasterki.
  • 3. W rondlu podgrzać konfiturę malinową.
  • 4. Do okrągłej foremki przełożyć ugotowany ryż,docisnąć,przełożyć na talerz(odwrócić).Wokół porcji ryżu ułożyć słupki jabłek,polać sosem malinowym,posypać płatkami czekolady.Na porcji ryżu ułożyć plasterki truskawek.
  • 5. Uwaga:jeszcze lepiej jest ugotować ryż w mleczku kokosowym,smak jest bardziej intensywny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy