Ryżowa wieża

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Potrawa wygląda ładnie, a to że jest warstwowa sprawia, że każdy kto je ją pierwszy raz jest ciekawy co jest pod kolejną warstwą.Mała porcja bardziej kusi niż duże wycinki zapiekanki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ryż woreczek
    Filet z indyka pojedynczy 1
    Sól do smaku
    Olej 2 łyżki
    Szpinak mrożony 2 łyżki podsmażony na 1 łyżce masła
    Przyprawa do kurczaka
    Cebula mała 1
    Kukurydza w puszce 1 mała
    Majonez około 1 łyżeczka
    Ketchup około 1 łyżeczka

Ryżowa wieża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę.
  • 3. Obsmażyć na oleju cebulę z mięsem indyka.
  • 4. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
  • 5. Do żaroodpornych miseczek wkładać kolejno:
    2 łyżki ryżu bez dodatków.
    majonez i ketchup -równo rozsmarować.
    mięso kurczaka.
    kukurydza
    2 łyżki ugotowanego ryżu wymieszanego z podsmażonym na maśle szpinakiem.

  • 6. Całość zapiec około 30 minut.

Porady

Warstwy ryżu można koloryzować np. koncentratem pomidorowym lub sokiem z buraków ćwikłowych czy cukinii. Ryż nabiera wtedy ciekawego koloru w sposób naturalny. Najważniejsze, żeby nie było żadnych dodatków niezdrowych, bo to przecież swoja kuchnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy