Ryżowe ciasteczka z lawendą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kiedy w sezonie ususzyłam lawendę liczyłam, że użyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru,

  • 30 min

Składniki:


  • 200g mąki ryżowej
    4 żółtka
    2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy)
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 łyżka ekstraktu lawendowego lub 1 łyżka utartych, suszonych kwiatów lawendy

Ryżowe ciasteczka z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę umieścić w misce, dodać żółtka, ksylitol, olej. Wymieszać łyżką. Następnie dolać mleko z rozpuszczonym w nim proszkiem do pieczenia i ekstrakt lawendowy, połączyć najpierw łyżką, a później krótko dłońmi lub robotem.
    Z ciasta odrywać kawałki, formować kuleczki (zwilżonymi wodą dłońmi), leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.
    Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, polewą, kajmakiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy