Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny deser przygotowany na bazie ugotowanego w mleku ryżu z lekko kwaskową żurawiną to fajny i oryginalny pomysł na małe słodkie co nieco ;)

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    ¼ laski wanilii
    1 łyżka cukru
    1 woreczek ryżu
    1 jajko
    ¼ szklanki mąki
    skórka otarta z ½ limonki
    sok z ¼ limonki
    ¼ szklanki suszonej żurawiny

Ryżowe racuszki z limonką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalewamy wrzątkiem – odstawiamy na 10 minut, odcedzamy, odstawiamy na bok. Do rondelka wlewamy mleko dodajemy cukier, kawałek laski wanilii – zagotowujemy.

    Do gorącego mleka dodajemy opłukany pod bieżącą wodą woreczek ryżu. Ryż gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Ugotowany ryż, odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia.

    Do przestudzonego ryżu wbijamy jajko, dodajemy skórkę i sok z limonki, mąkę i miksujemy wszystko aż do połączenia się składników.

    Do masy ryżowej dodajemy żurawinę mieszamy raz jeszcze i ciasto wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki.

    Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy racuszki i smażymy je na złoty kolor z dwóch stron (po 3-5 minut z każdej strony ). Usmażone racuszki odsączamy na ręczniku papierowym.

    Przed podaniem możemy racuszki oprószyć cukrem pudrem i posypać otartą skórką z limonki ; )

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy