Ryżowe racuszki z sokiem owocowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mało słodkie placuszki z dodatkiem soku owocowego

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -35dag ryżu
    -2 i 1/2 szklanki mleka
    -3 jajka
    -2 łyżeczki masła
    -łyżka cukru
    -1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki soku owocowego (ja użyłam gęstego wiśniowego domowej roboty)
    -olej

Ryżowe racuszki z sokiem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać mlekiem i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane sokiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy