Ryżowo- czekoladowe serduszko

0 (0 ocen)

  • 45 min

szybkie, nie trzeba piec, bardzo smaczne, wygląd efektowny. zrobiłam je jako prezent urodzinowy, cała rodzina się zajadała :)

  • 45 min

Składniki:

  • biała warstwa:
    55 g masła
    1 łyżka płynnego miodu
    150 g białej czekolady
    50 g ryżu preparowanego

    ciemna warstwa:
    55 g masła
    2 łyżki płynnego miodu
    125 g gorzkiej czekolady
    75 g ryżu preparowanego

    do dekoracji:
    50 g czekolady mlecznej
    posypka

Ryżowo- czekoladowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biała warstwa : Topimy masło miód i czekoladę w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy. Masę wyłożyć do małej foremki, mocno ugniatać, aby nie pozostawić wolnych przestrzeni.
  • 2. Ciemna warstwa: Przygotowujemy tak samo jak białą, wykładamy do foremki, wyrównujemy wierzch.
  • 3. Polewa ( nie koniecznie) : Rozpuszczamy mleczną czekoladę i wylewamy na ryż. Posypujemy posypką.
  • 4. "ciasto" wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy