Ryżowy deser

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo smaczna i zdrowa słodkość.

Składniki:

  • ● 2 woreczki ryżu
    ● 1 szkl. zmiksowanych truskawek z cukrem
    ● 4 białka
    ● 4 łyżki śmietany 30%
    ● 3 łyżki wiórków kokos.
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1/2 tabliczki czekolady
    ● sól, cukier, sok z cytryny i świeży imbir do smaku
    ● bita śmietana do dekoracji

Ryżowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości w wodzie z cukrem, imbirem, solą i sokiem z cytryny, studzimy. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy.
  • 2. Ryż mieszamy ze śmietaną i wiórkami, dodajemy pianę z białek i znów mieszamy. Wlewamy do tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Posypujemy kawałkami czekolady. Pieczemy 35-40 minut w 190 °C. Studzimy. Podajemy z bitą śmietaną, polane truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Komentarze

Podobne przepisy