To wesoła, nie tylko wiosenna przekąska:) Idealna na dziecięce przyjęcie, jeśli chcemy by na stole było zdrowo i wesoło!
Składniki:
Składniki:
• Duży pęczek rzodkiewek (około 12 sztuk),
• Ok. 120 g białego sera,
• Mały pęczek szczypiorku,
• 1-2 łyżki śmietany,
• Pieprz do smaku,
• Sól do smaku,
• Ziarenka pieprzu na oczy i buzię,
• Sałata do dekoracji,
Rzodkiewkowe skrzaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki oczyszczamy, ucinamy część zieloną. Tak przygotowane płuczemy i osuszamy. Nastepnie przekrawamy je na połowy.
2.Szczypiorek płuczemy, osuszmy i siekamy.
Ser przekładamy na miseczkę. Dodajemy do niego posiekany szczypiorek, śmietanę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
3.Tak przygotowanym twarożkiem przekładamy przygotowane rzodkiewki.
Na górnej części wykonujemy z sera „pompony”. Z ziarenek pieprzu wykonujemy oczy i buzię.
Sałatę płuczemy, osuszamy i układamy na dno talerzyka. Na tak przygotowanej układamy rzodkiewkowe skrzaty. Podajemy.
Komentarze