Sajgonki.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Trochę egzotyki w polskim wydaniu .

  • 45 min

Składniki:

  • 2 piersi drobiowe
    1 opakowanie papieru ryżowego
    1 woreczek ryżu
    1/2 woreczka mieszanki chińskiej ( mrożonej )
    1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskich
    1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżeczka chili
    sól i pieprz
    olej do smażenia

Sajgonki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawiamy mięso. 1. Piersi kroimy w drobną kostkę . Dodajemy sól ,pieprz ,czosnek granulowany i sos sojowy .
  • Gotujemy ryż. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez 20 minut.
  • Smażymy mięso na łyżce oleju. 3. Smażymy mięso na łyżce oleju . Wyjmujemy mięso na talerz a na pozostały tłuszcz wrzucamy mieszankę chińską .Smażymy do momentu aż cała woda odparuje a warzywa będą chrupiące . Przyprawiamy solą ,pieprzem chili .
  • Robimy farsz do sajgonek. 4. Mieszamy ryż ,mięso i usmażone warzywa . Doprawiamy do smaku według indywidualnego gustu.Czekamy aż farsz przestygnie .
  • Zawijamy sajgonki. 5. Przygotowujemy papier ryżowy wg instrukcji na opakowaniu , nakładamy po łyżce farszu na każdy płat i zawijamy tak jak krokiety.
    Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju .
  • Smacznego. 6. Sajgonki muszą trochę przestygnąć ponieważ są bardzo gorące.

Porady

Farsz można robić wg własnych upodobań .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy