Sajgonki z mintajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z mintaja rozmrozić. Posypać do smaku solą i kolorowym pieprzem i pokroić na 12 kawałków. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie przełożyć je do miseczki, tak, aby tłuszcz został na patelni. Do głębokiego talerza wlać letnią wodę. Papier ryżowy zanurzyć w letniej wodzie 2 sekundy. Wyjąć. Rozłożyć. Na tak przygotowany papier ryżowy nałożyć porcję warzyw, na to kawałek mintaja i zwinąć w rulon. Czyli najpierw nałożyć kawałek papieru od dołu, następnie zawinąć do środka boki i na samym końcu zrolować. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim sajgonki z obu stron na rumiano. Układać je na patelni tak, aby się nie dotykały, ponieważ będą się sklejać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym.
Komentarze