Sake 26-dniowe

0 (0 ocen)

dla wielbicieli domowych trunków, bardzo aromatyczna

Składniki:

  • 7 litrów wody
    3 kg cukru
    1 kg ryżu
    10 dag drożdży
    10 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
    30 rozgniecionych goździków
    2 op. cukru waniliowego
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    15-20 rozgniecionych ziaren pieprzu
    10-20 dag rodzynek
    2 cytryny pokrojone na drobne kawałki
    1/2 łyżeczki tymianku
    1/2 łyżeczki imbiru

Sake 26-dniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. cukier zagotować z wodą, wlać do butli z rurką fermentacyjną, dodać ryż, drożdże i pozostałe składniki, zamknąć korkiem i pozostawić w ciepłym miejscu na 26 dni.po tym czasie zlać sake i pozostawić na kolejne 26 dni do sklarowania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy