Sakiewki francuskie z wkładką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zapraszam na pyszną przekąskę z niespodzianką w środku.

  • 30 min

Składniki:

  • zestaw A
    a)składniki podstawowe z zestawu
    1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej
    mięso obrane z makreli wędzonej małej
    1 średni burak ugotowany
    b) składnik podstawowy dodatkowy
    1 op. ciasta francuskiego
    c)składniki robocze
    1 łyżka kukurydzy z puszki
    szczypta soli
    pół łyżeczki pieprzu czarnego
    pół łyżeczki ziół prowansalskich
    d)dekoracja
    czarnuszka
    sos:1 łyżka majonezu
    1 łyżka śmietany kwaśnej 18%
    1 łyżka ketchupu

Sakiewki francuskie z wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty(ok.15 sztuk).Buraczka kroimy w drobną kostkę,przekładamy do miseczki,dodajemy rybkę,kaszę,kukurydzę,sól,pieprz i zioła-dokładnie mieszamy.Na środek każdego kwadratu ciasta nakładamy niepełną łyżkę nadzienia i składamy na trójkąt,zlepiamy boki i układamy na blaszce.Sakiewki posypujemy czarnuszką.Robimy tak do końca ciasta.Sakiewki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20 minut.Robimy sos: mieszamy ze sobą majonez,ketchup i śmietanę.Gorące sakiewki podajemy razem z sosem choć na zimno też są pyszne.Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy