Sałatka kalafiorowo-orzechowa

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta i szybka sałatka w przygotowaniu.

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior różyczki - 300 g
    koperek - 1/2 pęczka
    sól i pieprz
    jajka - 3 szt
    Sos orzechowy :
    śmietana kwaśna - 200 ml
    orzechy włoskie - 3 łyżki
    czosnek - 3 ząbki

Sałatka kalafiorowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka kalafiorowo orzechowa 1. Różyczki opłukać, osączyć na sicie, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć też na tarce.
  • Sałatka kalafiorowo orzechowa 3. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę do szklanki.
    Następnie do czosnku dodać śmietanę i orzechy drobno posiekane lub tarte, dokładnie wymieszać.
  • Sałatka kalafiorowo orzechowa 4. Sałatkę wymieszać z sosem orzechowym, doprawić solą i pieprzem.
    Schłodzić w lodówce.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi śmietany, może to być majonez.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy