Sałatka makaronowo-bakaliowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Doskonały makaron, który wraz z dodatkiem jabłek i orzechów tworzy niesamowitą sałatkę na słodko. Moim zdaniem wykorzystanie sezonowych polskich owoców, w tym przypadku jabłek nadaje tej potrawie wyjątkowości. Moja sałatka zbogacona jest również o orzechy włoskie, które od lat dodaje do tego typu dań. Orzech włoskich przez swój wyjątkowy charakter i smak nadje tej sałatce wyrazistości i chrupkości. Co tu dużo mówić sałatka makaronowo-bakaliowa to doskonałe danie na jesienne wieczory.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 550 ml wody
    200 g makaronu świderki Lubella
    50 g orzechów włoskich
    50 ml śmietany 12%
    30 g cukru
    10 g cynamonu
    2 jabłka

Sałatka makaronowo-bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 500 ml wody zagotowujemy. Lekko solimy. Do gotującej się wody dodajemy makaron. Ponownie zagotowujemy. Gotujemy około 10 minut. Odcedzamy. Studzimy. Jabłka myjemy. Obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. W małym garnku umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i dodajemy 50 ml wody. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Mieszamy. Gotujemy około 15 minut. Studzimy. W ulubionym naczyniu układamy makaron i jabłka. Ozdabiamy orzechami włoskimi i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy