Sałatka na bałkańską nutę

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Sałatka przypominająca swoim smakiem trochę tradycyjną sałatkę grecką, a trochę sałatkę szopską. Świetnie smakuje do dań z grilla.

  • 20 min

Składniki:

  • pomidory – 3 szt.
    ogórki gruntowe – 2 szt.
    czarne oliwki – 15 szt.
    papryka żółta – 1 szt.
    ser sałatkowy - 100 g
    czerwona cebula – 1 szt.

    SOS DO SAŁATKI:
    oliwa – 1/4 szk.
    ocet balsamiczny – 2 łyżki
    czubryca zielona – 1 łyżeczka
    natka pietruszki posiekana – 1 łyżka
    świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
    sól – do smaku

Sałatka na bałkańską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i odstawić, aby smaki się przemieszały.
  • 2. Pomidory umyć i pokroić w dużą kostkę. Ogórki obrać i pokroić w plasterki, a paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w paski. Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki. Warzywa przełożyć do miski, dodać pokrojone oliwki. Polać wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem sałatkowym i posiekaną natką pietruszki.

Notka redakcyjna

PP_07-2015

Komentarze

Podobne przepisy