sałatka owocowo-warzywna

0 (0 ocen)

Szybka i łatwa do przygotowania sałatka idealna na II śniadanie lub lunch. Aby ją przygotować wystarczy kilka minut i pojemnik do przechowywania żywności by cieszyć się zdrowym i sycącym posiłkiem w pracy lub szkole.

Składniki:

  • garść sałaty, u mnie lodowa
    łodyga selera naciowego
    garść winogron, u mnie różowe
    garść orzechów, u mnie migdały, nerkowce, laskowe
    3 plasterki sera, u mnie semicurado
    pieprz kolorowy
    sól

    sos:
    łyżka dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
    kilka kropel wina marsala lub kilka kropel octu balsamicznego

Sałatka owocowo-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy prażymy na suchej patelni, oprószamy je szczyptą soli morskiej.
  • 2. Na dnie pojemnika układamy sałatę, dokładamy pokrojonego cienko selera, ser i winogrona. Posypujemy uprażonymi orzechami.
  • 3. Dżem z porzeczki mieszamy z winem lub octem. Przekładamy do pojemniczka na sos. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Porady

Sałatkę możemy przygotować wieczorem, by rano czekała na nas gotowa w lodówce. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Sałatka, która wcześniej stała w lodówce, powinna być przed podaniem trzymana w temperaturze pokojowej, aby wydobyły się z niej wszystkie smaki i aromaty. SAŁATKĘ MOŻEMY PODAĆ Z ULUBIONYM SOSEM SAŁATKOWYM: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kilka-pomyslow-na-sosy-salatkowe

Komentarze

Podobne przepisy