Pyszna, lekka sałatka dla dbających o linię. Idealnie nadaje się na drugie śniadanie
20 min
Składniki:
Sałatka:
sałata lodowa garść
mandarynka 1 sztuka
winogrona czerwone 4 sztuki
granat kilka ziarenek
ser feta 1/4 kostki
płatki migdałowe do posypania
sól i pieprz do smaku
Sos balsamiczny:
ocet balsamiczny 1 łyżka
oliwa z oliwek 3 łyżki
sól i pieprz do smaku
Sałatka owocowo warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i płuczemy. Mandarynki dzielimy na części, winogrona kroimy na pół. Ser feta kroimy w niewielką kostkę. Układamy na talerzu sałatę. Kładziemy mandarynkę, winogrona, ziarenka z około 1/4 granata, ser feta. Doprawiamy solą i pieprzem. Przy czym należy uważać z ilością soli, bo feta jest słona. Całość polewamy sosem balsamicznym: ocet balsamiczny doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzem, dodajemy oliwę. Na wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze