Kiedy pojawia się bób oraz kalarepa często przygotowuję sałatki z ich udziałem. Tym razem połączyłam te dwa warzywa w jednej sałatce. Może ona stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków.
Składniki:
Składniki:
• 2 kalarepki,
• 20 dag obranego bobu,
• Około 12 dag boczku wędzonego,
• Sól, pieprz do smaku,
• Łyżka siekanej natki pietruszki,
• Łyżka masła
Sałatka z bobu i kalarepy na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku. Do płynnego dokładamy kalarepkę. Chwilkę smażymy i podlewamy wodą. Delikatnie solimy i gotujemy około 15 minut. Wody powinno być tyle by w trakcie gotowania wyparowała.
2.Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy z łupek.
3.Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do gotowego dokładamy wcześniej przygotowane warzywa (bób i kalarepkę) oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.
Komentarze