Sałatka z bobu i kalarepy na ciepło

0 (0 ocen)

Kiedy pojawia się bób oraz kalarepa często przygotowuję sałatki z ich udziałem. Tym razem połączyłam te dwa warzywa w jednej sałatce. Może ona stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do ziemniaków.

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 kalarepki,
    • 20 dag obranego bobu,
    • Około 12 dag boczku wędzonego,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Łyżka siekanej natki pietruszki,
    • Łyżka masła

Sałatka z bobu i kalarepy na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Masło roztapiamy w rondelku. Do płynnego dokładamy kalarepkę. Chwilkę smażymy i podlewamy wodą. Delikatnie solimy i gotujemy około 15 minut. Wody powinno być tyle by w trakcie gotowania wyparowała.

  • 2. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i obieramy z łupek.

  • 3. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Do gotowego dokładamy wcześniej przygotowane warzywa (bób i kalarepkę) oraz natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy