SAŁATKA Z BOBU NA CIEPŁO

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przypomnienie lata:)

  • 20 min

Składniki:

  • -500g bobu świeżego lub mrożonego
    -2 ząbki czosnku
    -1/2 pęczka koperku
    -1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
    -listek laurowy
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -olej rzepakowy, odrobina masła
    -sól morska
    -czarny pieprz (świeżo mielony)

Sałatka z bobu na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SAŁATKA Z BOBU NA CIEPŁO 1. Świeży bób gotujemy do miękkości i pozbawiamy go skórki. Mrożony zalewamy wrzątkiem, pozbawiamy go skórki i dopiero gotujemy. Do gotującego się bobu wrzucamy listek laurowy, kumin rzymski, gałkę muszkatołową i odrobinę solimy. Koperek siekamy. Ugotowany bób odcedzamy. W rondlu rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy jeszcze gorący bób. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy jeszcze do smaku, posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy na ciepło, pachnący czosnkiem, koperkiem z nutą gałki i kuminu...Cudowny dodatek do grillowanej ryby lub pieczonego boczku... :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy