Sałatka z botwinką i boczkiem

0 (0 ocen)

Świetny sposób na wykorzystanie sezonowej botwinki.

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
    500g młodych ziemniaków
    200g boczku parzonego w plastrach
    sól, pieprz

Sałatka z botwinką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Liście botwiny siekamy, buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę plastry boczku do momentu aż wytopi się tłuszcz. Boczek ściągamy z patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy liście i buraki z botwiny (w razie potrzeby można dodać odrobinę oleju). Podlewamy wodą, dusimy do miękkości. Dodajemy boczek, obrane i pokrojone ziemniaki. Mieszamy.
  • 3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy