Sałatka z jajkami w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę myjemy i osuszamy.
Rwiemy na mniejsze kawałki.
Kapustę oczyszczamy i szatkujemy.
Mieszamy z sałatą.
2.Orzechy drobno kroimy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy
i drobno siekamy. Podsmażamy
na 2 łyżkach oleju.
Dodajemy orzechy. Chwilę
smażymy. Gdy zmiękną, wlewamy
wino. Gotujemy ok.
5 minut na małym ogniu pod
przykryciem. Doprawiamy solą
i pieprzem. Wlewamy do
sałaty i kapusty.
3.Z 2 łyżek octu i reszty oleju
robimy sos. Odstawiamy.
4.Do 2 litrów wrzącej wody
dodajemy sól i resztę octu.
Jajka rozbijamy do osobnych
filiżanek, tak by nie rozlać
żółtka. Następnie energicznie
mieszając wodę, wkładamy
każde jajko oddzielnie na środek wiru. Gdy się zetną, wyjmujemy
i osączamy. Wykładamy
na warzywa. Polewamy
sosem i posypujemy serem.
Komentarze