Sałatka z jajkami w koszulkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Tak przygotowane jajka są bardziej dietetyczne, ale równie smaczne.

  • 30 min

Składniki:

  • ● średnia główka kapusty
    ● 4 jajka
    ● 2 piórka szczypiorku
    ● 4 łyżki oleju
    ● główka sałaty
    ● 10 łyżek octu
    ● 4 dag startego żółtego sera
    ● 10 dag orzechów włoskich
    ● 75 ml białego wina
    ● sól, pieprz

Sałatka z jajkami w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy i osuszamy.
    Rwiemy na mniejsze kawałki.
    Kapustę oczyszczamy i szatkujemy.
    Mieszamy z sałatą.
  • 2. Orzechy drobno kroimy.
    Szczypiorek myjemy, osuszamy
    i drobno siekamy. Podsmażamy
    na 2 łyżkach oleju.
    Dodajemy orzechy. Chwilę
    smażymy. Gdy zmiękną, wlewamy
    wino. Gotujemy ok.
    5 minut na małym ogniu pod
    przykryciem. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Wlewamy do
    sałaty i kapusty.
  • 3. Z 2 łyżek octu i reszty oleju
    robimy sos. Odstawiamy.
  • Sałatka z jajkami w koszulkach 4. Do 2 litrów wrzącej wody
    dodajemy sól i resztę octu.
    Jajka rozbijamy do osobnych
    filiżanek, tak by nie rozlać
    żółtka. Następnie energicznie
    mieszając wodę, wkładamy
    każde jajko oddzielnie na środek wiru. Gdy się zetną, wyjmujemy
    i osączamy. Wykładamy
    na warzywa. Polewamy
    sosem i posypujemy serem.

Porady

Sałatkę można posypać posiekaną natką pietruszki

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy