Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, naturalne bogactwo żelaza, magnezu, witaminy K i C oraz wielu innych witamin i mikro- i makroelementów.

  • 15 min

Składniki:

  • ok. 150 g pokrojonego jarmużu
    7-10 truskawek
    ok.50 g sera z mleka koziego
    1 gruszka
    garść orzechów pinii

    sos winegret:
    1,5 łyżki miodu
    2-3 łyżki oliwy
    1,5 łyżki cytryny
    gruboziarnista sól
    świeżo zmielony pieprz

Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć twarde łodygi i rozdrobnić. Gruszkę pokroić w kostkę, kozi ser w paski, a truskawki przekroić na pół. Z podanych składników przygotować sos winegret, dodać świeżo zmieloną sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wlać do sałatki.
    Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypać nimi sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy