Jestem dietetyczką. Kocham swoją pracę i uwielbiam gotować. Wypróbowuję przepisy na dania kuchni świata. Przepis na tę sałatkę pochodzi z Maroka, a jadłam ją u koleżanki.
35 min
Składniki:
● 1 szkl. ugotowanego kuskusu
● 2 małe pomidory
● mały ogórek
● 3 różnokolorowe papryki
● 6 piórek szczypiorku
● po kilka liści sałaty i plastrów cytryny do dekoracji
Dressing:
● kilka listków kolendry
● 4 łyżki oleju
● 2 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki soku z cytryny
● łyżeczka posiekanej natki pietruszki
● łyżeczka musztardy
● 2 ząbki czosnku
● sól, pieprz
Sałatka z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory polewamy wrzątkiem
i obieramy. Ogórka myjemy
i obieramy. Papryki myjemy,
usuwamy gniazda nasienne.
Warzywa kroimy w małą kostkę.
Wsypujemy kuskus i umyty,
drobno posiekany szczypiorek.
Mieszamy.
2.Dressing: kolendrę myjemy,
osuszamy i siekamy. Dodajemy
przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pozostałe składniki.
Doprawiamy solą oraz
pieprzem i mieszamy.
3.Kaszę i warzywa polewamy
dressingiem i dokładnie mieszamy.
Podajemy na liściach
sałaty, dekorujemy cytryną.
Komentarze