Sałatka z pieczenią

0 (0 ocen)

  • 10 min

Mój sposób na wykorzystanie świątecznej pieczeni.

  • 10 min

Składniki:

  • -1/2 małej kapusty pekińskiej (najlepiej tej górnej części) lub główka sałaty lodowej
    - 3 półcentymetrowe plastry dowolnej pieczeni (najlepiej wołowej lub karkówki)
    - 1/2 cebuli
    - 1/2 strąka czerwonej papryki
    - 1 pomidor
    - 1/2 ogórka wężowego (niekoniecznie)

    Dressing
    - 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    - 3-4 łyżki octu balsamicznego lub winnego
    - 2/3 łyżeczki musztardy
    - szczypta pieprzu, soli, cukru
    - ewentualnie ulubione suszone zioła (np. oregano)

Sałatka z pieczenią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę lub sałatę pokroić. Wsypać do miski. Plastry pieczeni podsmażyć na patelni najlepiej grillowej (raczej bez dodatku tłuszczu, chyba, że pieczeń jest bardzo chuda i sucha). Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki, pomidora pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Cebule posiekać.
  • 2. W occie rozpuścić sól i cukier, dodać resztę składników dressingu, wymieszać.
  • 3. Pieczeń pokroić w paski, dodać do sałatki, polać dressingiem. Najlepiej podawać, gdy kawałki pieczeni będą jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy