Słodki salceson

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny placek na każdą okazję.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto 1:
    3 całe jaja
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    3 łyżki dżemu
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody
    Kruszonka:
    3 szklanki mąki
    Margaryna
    1 szklanka cukru
    Biszkopt:
    3 jaja
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    Masa:
    Budyń waniliowy
    250 g margaryny
    15 dag cukru pudru

Słodki salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić z cukrem, ostudzić, dodać mąkę i lekko wymieszać - powstanie kruszonka. Ubić ciasto 1 i połączyć z kruszonką. Piec 40 minut w temp 170°.
    Ubić biszkopt i upiec. W biszkopcie wykroić literatką otwory. Po ułożeniu biszkoptu na masie wlać do otworów galaretkę wiśniową .
    Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z 15 dag cukru pudru i dodać budyń.
  • 2. Przełożenie :
    Ciasto 1 przekroić na dwie części. Na jedną część nałożyć połowę masy. Na to ułożyć biszkopt z wykrojonymi otworami, wlać dobrze stężoną galaretkę do otworów. Przykryć wykrojonymi kółkami. Na to masa. Na górę 2 część ciasta 1. Polać dowolną polewą.

Porady

Można użyć dowolnego koloru galaretki. Ładnie wygląda z zieloną galaretką.

Komentarze

Podobne przepisy