Słodki salceson

0 (0 ocen)

Deser ciut podobny do typowego bloku czekoladowego. Ten, o takiej nazwie robiła dawniej moja Mamcia. Jest pyszny i słodki :)

Składniki:

  • 2 paczki herbatników
    25 dkg masła
    25 dkg cukru pudru
    1 budyń czekoladowy
    5 dkg kakao
    20 dkg galaretek w cukrze
    10 dkg rodzynek
    10 dkg orzechów
    10 dkg skórki pomarańczowej
    2 jajka
    3 łyżeczki żelatyny

Słodki salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie posiekać niezbyt drobno. Masło roztopić, dodać cukier i cały czas mieszać do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć pod garnkiem. Bakalie wymieszać z budyniem, kakaem oraz na końcu z jajkami. Dodać do masy z masła i cukru.
  • 2. Żelatynę zalać ok 4 łyżkami wody, tak by cała nasiąkła i stężała. Następnie rozpuścić ją w kąpieli wodnej lub zagotować 1/2 szklanki mleka i nim zalać stężałą żelatynę. Delikatnie przestudzoną wlać do masy, dodać pokruszone herbatniki, wymieszać i przelać do formy. Na końcu dodać kolorowe galaretki w cukrze, lekko je dociskając do środka. Pozostawić do stężenia na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy