Aromatyczny , pachnący szybki dodatek do wielu potraw . Ważne byśmy mieli smaczne dojrzałe pomidorki , zioła i trochę wyobraźni .Z kuchni meksykańskiej.
5 min
Składniki:
2 pomidorki ( używam Lima , Bycze serca - w sezonie lub inne - byle dojrzałe - twarde )
sok z cytryny do smaku
1 łyżka oleju z pestek winogron ( nie lubię oliwy z oliwek )
1 duży ząbek czosnku
1/3 łyżeczki soli
pieprz grubo mielony do smaku
3 łyżki świeżo usiekanej mięty
Salsa pomidorowa wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory zalać wrzątkiem by sie sparzyły
2. zdjąć skórkę .
3.Pokroić w grubą kostkę
4. odsączyć na sitku by sok odciekł ( wiem , że większość usuwa pestki i kroi miąższ ale mnie bardziej smakuje wersja gdzie pestki zostają a odcieknie sok ).
5.Usiekać miętę .
6. Czosnek drobno pokroić a potem rozetrzeć na miazgę z solą .
Wymieszać pomidory z czosnkiem , ziołami , olejem . Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i mielonym pieprzem .
Komentarze