Salsa pomidorowa wg Buni

0 (0 ocen)

  • 5 min

Aromatyczny , pachnący szybki dodatek do wielu potraw . Ważne byśmy mieli smaczne dojrzałe pomidorki , zioła i trochę wyobraźni .Z kuchni meksykańskiej.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 pomidorki ( używam Lima , Bycze serca - w sezonie lub inne - byle dojrzałe - twarde )
    sok z cytryny do smaku
    1 łyżka oleju z pestek winogron ( nie lubię oliwy z oliwek )
    1 duży ząbek czosnku
    1/3 łyżeczki soli
    pieprz grubo mielony do smaku
    3 łyżki świeżo usiekanej mięty

Salsa pomidorowa wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pomidory 1. Pomidory zalać wrzątkiem by sie sparzyły
  • pomidory 2. zdjąć skórkę .
  • pomidory 3. Pokroić w grubą kostkę
  • pomidory 4. odsączyć na sitku by sok odciekł ( wiem , że większość usuwa pestki i kroi miąższ ale mnie bardziej smakuje wersja gdzie pestki zostają a odcieknie sok ).
  • mięta 5. Usiekać miętę .
  • czosnek 6. Czosnek drobno pokroić a potem rozetrzeć na miazgę z solą .
    Wymieszać pomidory z czosnkiem , ziołami , olejem . Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i mielonym pieprzem .

Porady

Robimy na świeżo chwilę przed podaniem .

Komentarze

Podobne przepisy