Schab na kanapki pieczony z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pieczony schab często gości u nas jako alternatywa dla kanapkowych wędlin. Nie napracujemy się przy jego przygotowaniu. Przedstawiam wersję mocno czosnkową. Nie ma potrzeby wcześniejszego marynowania mięsa, wychodzi ono miękkie i aromatyczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    2 główki czosnku
    marynata: 100ml keczupu, z łyżki oleju, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu

Schab na kanapki pieczony z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze schabu odkrawamy błonki i tłuszcz. Nożem robimy gęsto pionowe nacięcia - kieszonki, w które wciskamy obrane ząbki czosnku.
  • 2. Przygotowujemy marynatę, wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dokładnie nacieramy nią schab.
  • 3. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamykamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Studzimy, kroimy w plastry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy