Wspaniała i niezwykle efektowna pieczeń na słodko. ;)
2 godz. 30 min
Składniki:
1 kg schabu w kawałku, bez kości
100 g suszonych moreli
100 g płatków migdałów
garstka rodzynek
2 żółtka
pół łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka soli
skórka otarta z połowy pomarańczy
1 łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki imbiru
1 arkusz folii aluminiowej
1 łyżeczka masła
Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dokładnie myjemy, nacinamy wzdłuż do środka, robiąc cztery nacięcia (odwrotnie niż na kotlety). Mięso posypujemy mieszanką soli, pieprzu, imbiru oraz kardamonu. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej całą noc) do lodówki.
Morele oraz rodzynki wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy 4 - 5 minut, następnie wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z migdałami, skórką z pomarańczy oraz żółtkami. Nadzieniem faszerujemy wieprzowinę, owijamy folią aluminiową (matowa część na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół), pieczemy przez godzinę. Dwadzieścia minut przed końcem rozcinamy folię i dopiekamy z termoobiegiem, grzanie z góry.
Komentarze