Schab nadziewany morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Wspaniała i niezwykle efektowna pieczeń na słodko. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg schabu w kawałku, bez kości
    100 g suszonych moreli
    100 g płatków migdałów
    garstka rodzynek
    2 żółtka
    pół łyżeczki kardamonu
    1 łyżeczka soli
    skórka otarta z połowy pomarańczy
    1 łyżeczka pieprzu
    pół łyżeczki imbiru
    1 arkusz folii aluminiowej
    1 łyżeczka masła

Schab nadziewany morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab dokładnie myjemy, nacinamy wzdłuż do środka, robiąc cztery nacięcia (odwrotnie niż na kotlety). Mięso posypujemy mieszanką soli, pieprzu, imbiru oraz kardamonu. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (a najlepiej całą noc) do lodówki.

    Morele oraz rodzynki wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Gotujemy 4 - 5 minut, następnie wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Owoce siekamy na mniejsze kawałki, mieszamy z migdałami, skórką z pomarańczy oraz żółtkami. Nadzieniem faszerujemy wieprzowinę, owijamy folią aluminiową (matowa część na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół), pieczemy przez godzinę. Dwadzieścia minut przed końcem rozcinamy folię i dopiekamy z termoobiegiem, grzanie z góry.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy